Частните застрахователи в Гърция имат ДЦК за около 2,5 млрд. евро

До 9 септември застрахователните дружества трябва да заявят участието си в roll-over процедурата на гръцките облигации

14:09, 07 Септември, 2011 0 коментара

Частните застрахователни компании, които оперират в Гърция, притежават държавни ценни книжа за около 2 до 2,5 млрд. евро, по данни за първите шест месеца на 2011 г., съобщава GRReporter.info.

До 9 септември те трябва да заявят желанието си да участват в очаквания roll-over на гръцките бонове чрез местните банки, към които принадлежат или чрез централните им офиси в чужбина. Процесът ще се осъществява под надзора на Банката на Гърция.

Облигациите, които притежава най-голямата гръцка застрахователна компания Етники Асфалистики, ще се „рециклират”, разсрочат или преструктурират чрез Националната банка на Гърция – собственик на 100% от акциите на застрахователя. Загубите ще се включат в баланса на банката, а застрахователната компания ще получи новите „рециклирани” облигации.

Подобна процедура ще следват и компаниите Eurolife EFG, собственост на EFG Eurobank, Земеделската застрахователна компания, която принадлежи на Земеделската банка, както и втората най-голяма гръцка застрахователна компания Interamerican, притежание на Eureko.

Не е известно участието в неизбежния roll-over на по-малките застрахователни компании, при които „орязването” на гръцките държавни облигации с 21% ще доведе до необходимостта от събиране на допълнителни капитали.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA