Борислав Богоев: Системата бонус-малус е важна за дисциплината по пътищата

За да бъде въведена системата, трябва да има изменения в Кодекса за застраховането

15:11, 28 Ноември, 2011 0 коментара

Системата бонус-малус е изключително ефективна за повишаване на дисциплината при движение по пътищата, поради по-високата премия при неспазване на правилата. Това заяви Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията по финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Застрахователен надзор” пред агенция Фокус.

Според него липсата на такава система ощетява хиляди граждани и обществото като цяло, тъй като броят на загиналите и пострадалите при пътнотранспортни произшествия продължава да е доста висок в сравнение с другите държави от Европейския съюз.
По отношение на системата бонус-малус има проект, внесен в КФН от Асоциация за застрахователна сигурност, който обаче отразява частните виждания на асоциацията за такава система, обясни Богоев. „Запознали сме се с проекта, анализираме сме го през призмата на съществуващите, действащи в Европейския съюз системи за бонус-малус и сме установили, че предложението е доста фрагментарно, поради което неподходящо за прилагане на българския пазар”, каза той.

От КФН са възложили на застрахователните компании да направят свое предложение, на база съществуващите практики в по-развитите застрахователни пазари. Подготвеното от тях предложение ще бъде разгледано от Комисията и поставено на широко обсъждане след съответните промени в Кодекса за застраховането, ако бъдат приети от Народното събрание. Едва тогава ще бъде възможно функционирането на задължителна за всички застрахователи система бонус-малус.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA