Бил Гейтс стана фермер

Американският милиардер и основател на Microsoft Бил Гейтс показа филантропски качества

15:08, 29 Август, 2010 0 коментара
Бил Гейтс стана фермер

Американският милиардер и основател на Microsoft Бил Гейтс показа филантропски качества като се опита да реши проблема с глада в света. Той вече инвестира 12 млн. долара за създаването на ново поколение зърнено-житна култура, от която ще може да се приготвя т. нар. суперхрана.
Досега въпросът за недостига на продоволствие в световен мащаб вълнуваше най-вече лидерите на най-бедните държави и организации като ООН. Според статистиката на планетата гладуват около 850 млн. души, а на всеки 30 секунди десет деца умират от недохранване. Тези данни винаги са възмущавали широката общественост. Но този път на сцената се появи Гейтс, което означава, че и бизнесът е забелязал остротата на проблема. А създателят на Microsoft определено е човек, който не би си хвърлил парите на вятъра. Той е сигурен, че скоро непретенциозната "суперхрана" ще му донесе милиарди. Тя наистина е непретенциозна - за основа е избрано зърнено-житното растение сорго, което е близко до просото и е основна култура в Африка и Азия. Изборът е продиктуван от факта, че растението е с изключително висока биологична устойчивост. Единственият проблем при соргото е, че обича водата. Новият вид, който се създава обаче, почти няма да се нуждае от напояване.
Ако проектът на милиардера се окаже успешен, той ще се превърне в истинско спасение за най-бедните държави. Няколко групи учени, финансирани от Гейтс, вече работят с помощта на генното инженерство върху създаването на новия вид сорго. Целта е "суперхраната", която ще се приготвя от него, да съдържа всички витамини и минерали, необходими на човешкия организъм.
Много от начинанията на Бил Гейтс на пръв поглед са изглеждали нереални, а понякога дори налудничави. Но досега нито един проект на гениалния американец не се е провалял. Навремето никой не вярваше, че Microsoft ще се превърне в международна корпорация и че всяко хлапе ще знае името на създателя й.
 

Дара Христова

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA