Банковата ни система е стабилна, считат водещи банкери

Към септември делът на лошите кредити е 14,45% или 7,95 млрд. лв.

14:12, 28 Декември, 2011 0 коментара

Банковата ни система е стабилна и високоликвидна, но 2012 г. отново ще бъде трудна за банките. Това прогнозираха топбанкери в края на отиващата си 2011 г. Изминалата година беше трудна за реалната икономика, при това положение банките също имат по-лоши резултати, каза Левон Хампарцумян, председател на УС на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, цитиран от Стандарт.

„Все пак успяхме да подкрепим клиентите си, успяхме да реализираме проекти за модернизация на банковите услуги като мобилно банкиране, например. Другото хубаво нещо е, че банковата система в България, независимо от продължаващите трудности в еврозоната и в Европа, показа, че е устойчива и достатъчно здраво конструирана да издържи на вътрешни и външни шокове”, посочи председателят на банковата асоциация.

По отношение на процесите в еврозоната Хампарцумян коментира, че в последните дни има демонстрация на воля от страна на страните в еврозоната да решат проблемите. „Как технически ще стане това е въпрос на трудни преговори, но се надявам да се намерят бързи решения. Оптималното решение може да е много добро като концепция, но в криза като тази бързината при взимане на решения и прилагането на тези решения е от ключово значение”, коментира той..

Българската банкова система през 2011 г. беше под натиска на бушуващата криза, която се задълбочи в еврозоната, но банките у нас съхраниха своите буфери, натрупани през всички години още от времето на кредитния бум, заяви управителят на БНБ Иван Искров.

Към септември делът на лошите кредити е 14,45%, което се равнява като стойност на 7,95 млрд. лв., обяви Искров. Няма категорично становище какъв размер лоши кредити може да понесе банковата система, защото всичко опира до това какви буфери има срещу тези кредити, коментира той.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA