Българската компания Датикум изгражда технологичната инфраструктура на една от най-модерните болници на Балканите

Болницата в Панагюрище ще поеме пациенти, които сега се лекуват в чужбина

10:10, 06 Октомври, 2015 0 коментара

Една от най-­модерните болници на Балканите, която се очаква да отвори врати в Панагюрище, ще разполага    и с една от най-­модерните информационни инфраструктури в региона, съобщава технологичният сайт PixelMedia.bg. В проект на стойност няколко милиона лева Датикум АД (Daticum) ще изгради цялата ИТ инфраструктурата на реновираната МБАЛ „Събо Николов“ в Панагюрище.

Датикум е част от Сирма Груп Холдинг АД, която до 15 октомври 2015 е в процес на първично публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса. Новата болница ще разполага с изцяло нова технологична инфраструктура като Датикум трябва да проектира, достави и изгради нов център за данни с   частна облачна инфраструктура, опорна мрежова свързаност в болницата, десктоп виртуализация за работните места, безжична мрежа, комуникационна   система    и система за медицински повиквания, системи за видеонаблюдение и контрол на достъпа, както и да достави крайните потребителски устройства.
Сложната технологична инфраструктура на    болницата в Панагюрище ще може да обслужва и координира над 500­‐те специалисти и помощен персонал като всеки от тях ще има достъп до    различни процеси и данни. От гледна точка на медицинското обслужване болницата ще разполага с най­‐модерните софтуерни системи за диагностика и управление на лечебния процес.

Вижте още: Българският център за данни „Датикум“ стана член на най-голямата международна организация за обмен на интернет трафик Amsterdam Internet Exchange

„Най-­голямото предизвикателство в проекта е интеграцията на единадесетте комплексни ИТ системи, които ще изградят гръбнака на процесите по лечение и обслужване на пациентите в болницата. В    същото време комуникационни системи ще позволят на специалистите на болницата не само да имат своевременен достъп до медицинска информация, свързана с пациентите им, но и    ще позволи най­‐модерно обучение на младите специалисти чрез връзка с водещите медицински центрове в света.“ –  сподели  Росен Маринов, изпълнителен директор на  Датикум АД.

Прогнозната стойност на инвестицията в изграждането на МБАЛ „Събо Николов“ в Панагюрище    е около 55 милиона лева. Изграждането на новия комплекс    е най-мащабният проект в сферата на българското здравеопазване за последните 25 години с основен инвеститор „Асарел Панагюрище Здраве“ ООД. Дужеството ще изгради модерен високотехнологичен болничен комплекс с онкологичен център и комплексна многопрофилна  дейност.

Високите технологии ще позволят да се въведе за пръв път в България едновременно съчетаване на образни диагностични методи (позитронно-­мисионeн томограф /ПЕТ-­СТ/, магнитен резонанс, компютърен томограф, роботизиран  ангиограф, ултразвукови  методи и други)  с оперативни интервенции, най-модерни инвазивни методи, телекомуникационни връзки с водещи центрове във всички специалности, което ще    предостави на българските пациенти качество и експертиза от световно ниво.  Болничният комплекс ще включва 268 легла и 520 души медицински и немедицински персонал, като само в обучението на   кадрите е предвидено ежегодно да се влагат по 400 хиляди лева.

Вижте още: Центърът за данни Датикум внедрява флаш-базирани устройства

Ins Editor 5

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA