Българите в чужбина вече няма да дължат здравни вноски

Живеещите извън страната могат да се освободят от задълженията си към Здравната каса за стари периоди

11:12, 23 Декември, 2011 0 коментара

Българските граждани зад граница  имат възможност да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. Това гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която беше гласувана с бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г., предаде агенция КРОСС.  Досега законът позволяваше освобождаването да става само за периоди напред във времето.

След тези изменения в нормативната уредба хората, които са напуснали България преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 г. За целта те трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България.

Промяната в закона влиза в сила от началото на 2012 г., но в работните дни между Коледа и Нова година в офисите на агенцията ще се приемат заявления и декларации, които ще бъдат разгледани в началото на 2012, поясняват от приходната агенция. Подробни указания и изискваните документи ще бъдат публикувани в сайта на НАП в близките дни.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA