Българите спестяват в чужди пенсионни фондове

Вноските са високи спрямо средните заплати у нас, но все повече избират чуждите фондове

14:11, 21 Ноември, 2011 0 коментара

Все повече българи започват да спестяват в частни пенсионни фондове в чужбина. Това каза адвокат Диана Грошевска пред Стандарт, която е консултант на представители на такива дружества у нас. Хората у нас са привлечени от възможността за висока пенсия и щедри бонуси по време на осигуряването.

В повечето случаи чуждите пенсионни фондове нямат представителства у нас, а работят с брокери, които получават процент от сключените договори. Направените вноски в чужбина не се облагат с данък, точно както ако парите се вложат в български фонд за доброволно пенсионно осигуряване.

В повечето случаи обаче вноските са доста високи за българските заплати. Така например в частен пенсионен фонд в Германия минимумът е 500 евро на месец. Вноски на минимума носят месечно до 500-600 евро след края на трудовия стаж. Ако човек декларира, че няма да тегли за достатъчно дълъг период от време, фондът му дава допълнителен процент към доходността.

Българите са практични и умело използват опциите, които им се предоставят, особено след приемането на страната ни в ЕС, обяснява Грошевска. Най-предпочитаните пенсионни фондове са тези, в държави с развита икономика и стабилна социална политика като Германия, Франция, Англия, Швейцария, скандинавските държави.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA