Allianz: Щетите от наводненията в Германия са сериозни

Само през 2010 179 млн. души по света са пострадали от наводнения

14:10, 17 Октомври, 2011 0 коментара

През изминалото лято в Германия имаше проливни дъждове и наводнения, които причиниха сериозни щети, съобщава немския застраховател Allianz.

До този момент през 2011 г. Германия е пострадала от серия наводнения. През януари и февруари топенето на снеговете и продължителният дъжд доведоха до наводняване на много райони в южна и западна Германия. През юли проливния дъжд многократно повиши водните нива в източната част на страната.

Изданието Allianz Risk Pulse посочва, че разрушителната сила на водата често е подценявана. „Хората не са достатъчно запознати с рисковете, поставени от природните бедствия. Същото е валидно и за сключването на адекватни застраховки”, обяснява Клим Буут, член на Борда на директорите на Allianz SE.

Наводненията заемат най-голяма част от годишните природни бедствия.
Но те могат да причинят сериозни щети, не само защото са най-често срещани. През 2010 г. базата данни, отчитаща бедствията (EM-DAT), преброи приблизително 400 природни бедствия. Почти половината от тях са наводнения (182), засегнали около 179 млн. хора по целия свят.

Въпреки че глобалното затопляне често се посочва като основната причина за покачването на водните нива и до известна степен за наводненията, това е само частично вярно. Рисковете нарастват допълнително от значителната човешка намеса по отношение на естествения път на реките и предпазващите речни ливади, обясняват от Allianz.

„Все повече пресушени райони се унищожават, например в резултат на строителство на пътища, и все повече строителни площадки се разработват в близост до реки. Всичко това допринася значително за наводненията и техните огромни икономически и хуманитарни последствия”, заявява Маркус Стовасер, експерт в проучването на бедствията и последващите събития на Allianz.

Яна Вичева

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA