3D принтерите са бъдещето на производството

Твърди Даниел Георгиев пред читателите на PixelMedia.bg

22:07, 07 Юли, 2015 0 коментара

Даниел Георгиев е млад IT специалист, който има зад себе си няколко собствени проекта в областта на мобилните технологиите, както и сериозен опит в работата с 3D принтери и създаването на такива устройства. През годините Даниел е усъвършенствал собствени китове за бързо и лесно сглобяване на 3D принтер в домашни условия.

ВЪПРОС: Как виждаш бъдещето на триизмерното принтиране?

ОТГОВОР: Това е един изключително перспективен сегмент, който тепърва ще оказва влияние върху все повече аспекти от живота ни. Очаквам в бъдеще чрез 3D принтери да можем да произвеждаме в домашни условия всички необходими инструменти – вилици, лъжици, чиниите, градински пособия, играчки, части за автомобили, бижута, мебели и много други. Това ще бъде един от най-лесните начини да обезпечим например астронавтите на космически бази, отдалечени от Земята, да създават нужните им прибори, без да се налага да ги носят с тях още при потеглянето. Чрез биопринтирането пък предстои да се научим да създаваме човешки тъкани и органи – функция, която много скоро ще промени медицината.

ВЪПРОС: Ти как мислиш да промениш сегмента на 3D принтирането?

ОТГОВОР: Преди време се сблъсках с високите цени на повечето 3D принтери на пазара и взех решение сам да си създам такова устройство. Преминах през много перипетии, свързани с търсене на компоненти и много други проблеми. В последствие в мен се зароди идеята да разработя кит за сглобяване, който да спести на други хора проблемите, през които бях преминал аз и да позволи на всеки желаещ да се сдобие с триизмерен принтер на достъпна цена.

ВЪПРОС: Какво представляват тези китове?

ОТГОВОР: Те на практика включват всичко необходимо, за да може един технически грамотен човек да си сглоби така желания футуристичен апарат. Със създадения по този начин принтер могат да се произвеждат обекти от пластмаса с големина 15 на 15 см., а в някои случаи и 20 на 20 см. В момента мога да ги предложа на цена около 1500 лв., като в перспектива ще се опитам да я намаля.

ВЪПРОС: Какъв тип хора биха си купили подобни китове?

ОТГОВОР: Моите клиенти са бъдещите 3D принт професионалисти. След време все повече фирми ще търсят такива специалисти и това е може би най-доброто, което можете да вземете от един от моите китове – да се научите как да създавате един 3D принтер и да работите с него. Със същата цел планирам през този месец да проведа и първото по рода си обучение на тема „Как да си създадем 3D принтер“.

ВЪПРОС: Ще ни разкажеш ли повече за обучението?

ОТГОВОР: То е първото по рода си у нас и има за цел в рамките на няколко часа да разкрие как функционира всеки 3D принтер, какви компоненти има и как такова устройство може да бъде сглобено от нулата. Ще се проведе на 15 юли и е подходящо за широк спектър от инженерни специалности, ИТ специалисти и компании, работещи в тази сфера. Добре дошли са и всички ентусиасти, които изпитват непреодолимо желание

Цялото интервю е достъпно ТУК

 

Ins Editor 5
Тагове: 3D, принтер

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
Image CAPTCHA